Sunday, 30 August 2015

Flying with Emirates , Dubai Transit and Gatwick Airport


gurun dubai

Dapat tiket promo KL -London Rm2200 . Takde refund dan terdapat syarat "no show" akan dikenakan penalti rm1000. Tapi kalau date dah pasti so takde apa2 masalah , rm2200 return tu dah cukup murah dah. Naik 6 jam transit  Dubai dari Kuala Lumpur dan lagi 6 jam ke London.
Gap transit sejam setengah.
Yang paling best masa naik Airbus ke London. Siap ada free wifi lagi (kagum jer berwasap atas awan) tp dlm 15 min(dia bg in bytes) haha lepas tu sila beli.
Overall makan kenyang, yg penting dah siap2 halal. Facilities tiptop tp staff mcm kurang friendly.
Dalam menu ada option air coklat tp mcm nak tak nak je bagi sebab dia bawak jag teh n kopi je...ehh kena mintak gak, sapa suruh tulis dalam menu.







Feature yang menarik - Plane cam
Emirates dilengkapi ngan plane cam, so kita boleh tgk keadaan di luar , ada kamera di bawah , depan dan ekor kapalterbang * ekor hanya di model Airbus. Bila landing ,take off  nampak le runaway.



 Apa yang saya makan pergi dan balik





Entertainment- yang ni  best sebab movie Korea dia yang update lol. Masa pergi tengok cerite Lee Seungi  dan Moon Chae Won,balik tengok Twenty (Junho , Woobin  Haneul)  dan Rewrite (Hugh Grant), Marvel movie list pun ada. Layan sambil caj phone....tapi masa naik boeng KUL- Dubai duduk dekat tingkap takde tempat usb tu, kerusi tengah dan aisle je ada


Airbus- jakun jap ada tingkat atas..yelah selalu i naik Air Asia je.


oh kat situ tangga dia -org2 1st classlah kut
safety exit
Dubai Airport

Masa dari Kuala Lumpur ramai sangat orang kena undergo security sampai rasa kejap lagi ada yg miss kapal terbang ni...tp sempatla pegi surau dia jamak zohor asar....surau dia takde telekung yelah org arabkan dah siap terus solat pakai jubah dia dah siap tutup aurat dah...Masa balik gate baru dekat siap bole singgah Mcdonald. swipe pakai debit card sebab takde curreny dinar. Yang kat McD ni semua ckp english sebab semua foreigner. Special untuk rakyat msia yang transit lama boleh lah melawat Dubai , tak perlukan Visa dan siap boleh lalu Autogate sebab hanya perlu scan pasport sahaja.















Gatwick Airport
Sampai London dalam pukul 9mlm. Biasala immigresen sini kena tunjuk itinerari dan tiket balik. Gatwick ni ada North dan South terminal....dekat South ada Gatwick Express dan Shuttle bas (Easybus) ke city London.(victoria atau Waterloo)  Nak jimat better book online.  
Easybus GBP 11 beli on spot (sejam perjalanan ) Gatwick Express GBP 19.90 single trip, 34.90 return  (setengah jam ) ke Vicoria 
Easybus punya shuttle ni Van ..so kalau tak book online bahaya jugak sebab maybe dah full 12 org je muat...nak beli tiket onspot boleh tp pay by card..Ada 2 laki Itali ni takde card ....last2 driver ni suruh pinjam kat aku sebab aku ada card...so dapatla cash 22 GBP beria dia ckp thanks.
Kedua-dua terminal North dan South ada all religion prayer room.  Dekat south, toilet dekat eskaletor tengah siap ada private sink...senang sikit amik wuduk.Dekat prayer room ada tempat wuduk tp 1 je so campurla laki dan perempuan .
Ada tempat boleh duduk dan caj ..syoknye UK sebab plug sama Malaysia senang!
Sempat gak tido jap sementara nak tunggu 5am 1st shuttle ke Waterloo ..ada polis akan round juga tp dia tanya2 begitu je n walau muka aku paling foreign tp dia tak tanya pun...haha

sempat gak tido
Tips : register mygatwick dan dptkan free coffee any flavour
tempat wuduk disediakan


Free wifi : 90 min sahaja

Masa balik, seperti biasa nak habiskan siling belilah coklat yang takde di Malaysia. Dorg biasanya akan label suitable for vegatarian so bolehla makan


Wednesday, 26 August 2015

Kelana Convoy Conquest of Europe 2015

Baru je balik merantau 16 hari ke eropah. Memang dah lama tinjau2 pakej Kelana Convoy (KC) ni sebab cover 8 negara dengan berkhemah. Dari tahun lepas lagi dah aim targetnye nak pegi Itali je....tp dah alang2 pegi Itali pegila negara2 jiran dia ye dok?

Pre tour - tiket ke London kena beli sendiri

Sebab dah niat pegikan (tak book lagi ni) terusla subscribe  newsletter  Emirates / KLM . Mas dah mmg subscribe...dan kebiasaannya selalunye dorg ni selalu sale bersama.. Kalau AA sales, Mas mesti sales termasukla Emirates.
Dpt newsletter Emirates sales bulan Jan/ Feb : rm2200 return ke London travel by Bulan 8. Compare Mas dalam Rm2500-2700.satu je conditon Emirates ni yg tak best,  no show: penalty RM1000...maksudnye date tu mmg kena sure ko available pegilah, sebab nak tukar date pun rm500 gak.Tp dengan confident belijelah Emirates ikut tarikh kc dulu. Sebab dah pernah lawat London waktu Air Asia pegi sana**gua mmg bajet dow...so spend 2 hari je before tour n sehari lepas habis tour.

KC website  :  http://www.kelanaconvoy.co.uk/ 
London - Belgium - Amsterdam - Germany - Austria - Italy-Switzerland -France ( negara2 dicover)  25 Julai-9 Ogos 2015
Turun sini untuk meeting point Kelana Convoy btw dorg punya guide tu tulis exit 7,,tu tak update..cari exit ke Hyde Park speech corner...exit 2 rasanye
 Dilemma + Rm jatuh
Fastforward dah bulan 6, macam2 perasaan ada...aku dahle resign pastu sambung belajar , kalau pergi cuti ni mau tambah belanja lagi waima pakej bajet pun...jenuhgakle siap telefon Emirates tukar date tp boleh within 2 weeks je dr tarikh fly. Kalau boleh tukar tahun depan syok gak..Rm dah susut nilai plak tu....tapi memikirkan sekarang ni cuti semester dan bucket list pun , pegijelah  nak buat camna time keja ada duit tp takde cuti (takde bos nak approve 16 hari eh , tau yg pegi umrah  je bole kalau bukan haji) time cuti /masa banyak takde duit plak..lol tp bolehla guna saving yang ada nak lihat negara org.

bas tunggu area depan ni kat Hyde Park

Book KC
Lagi 2 minggu nak pegi baru tanya pasal booking dan buat Payment...mmg last minit...nak beraya lagi .Masa tu mmg agak annoying la sebab KC balas lambat gila emel. Lagi 3 hari nak fly ke London baru dapat tp dorg apologize n sebab staff yg patut handle tu balik Msia masa tu.

Nak duduk mana kat London ?
Lagi 2 minggu nak pi ni dah terlepasla semua hotel2 yg promokan..kalau murah duduk dormla...tp teringat paling murah mestilah Mara Hostel / Apt or Malaysia Hall. Boleh emel je apply  Malaysia Hall tp silalah follow up coz last2 sekali nama takde ni bila call....lg 2 hari ni pakai rembat je hotel mana2 utk tido semalam je... yg lagi semalam lepas sampai tido kat Gatwick(Emirates) , balik nanti pun plan tido Gatwick(nak jimat duit).ha yg tu kena post lain plak..yang emel Mara Hostel *dpt emel add dari Google* langsungla takde balasan  sampailah ke harini..
Tp Malaysia Hall mmg ada geng KC yang dpt bilik dorg book sebulan awal and call balik untuk follow up.
Fast forward cite -masa balik, try je walkin ada kosong, dpt tido semalam kat Malaysia Hall

Amsterdam

Malaysia je  dlm rombongan KC ni?
Dak eh, ada 2 bas. bas yg pertama bertolak pagi ..sobs dorg dpt beli coklat Belgium ..tu ada yg dr Pakistan , Papua New Gunea , so bas dorg ckp English... crew : Abu , Nas, Sab Bas kami bertolak 12 noon ,lalu je Belgium, kedai coklat dah tutup dah.Kami punya penerangan dalam BM. Crew: Hairul , Haziq


Venice

Ada wifi tak kena pakai simcard apa eh ? Simcard for europe travel
Aku pegi Jepun Korea siap rent simcard tp sebab ni kira last minit gak, 2 hari yg kat london tu mcm tak determine je nak carik simcard ngan berhalusinasi maybe senang dpt wifi or jetlag effect...lol. Tp still google gak info masa tu..search result mmg kata Three ... asalkan simcard tu cover negara yg kita lawat ni dah okay dah...so sapa yg social media addict n kena berwasap selalu sila carik Three .

Yang sesuai Package (10GBP , add on feel at Home offer top up lagi 10 GBP dpt 500 mb abroad . Three will be the best simcard for europe travel if you start from London. They also have Three Euro Internet pass for 5GBP per day so its depend on your budget. If i can rewind time ill purchase the Pay As U Go All in 10GBP n use the Feel at Home offer add on 15GBP -25gb
More info :   http://store.three.co.uk/view/searchSimOnly?aidset=1&tariff=115&id=1206
Affordable price kalau compare ko kena beli wifi / new sim /pakai data roaming untuk 16hari...sapa yang baca post ni dari google....takpe saya ucap sama2 lol / i understand u  hahaha

Disebabkan itu tiap kali sampai kem khemah je sure tanya  ada free wifi tak kat kat reception lol . aku lah muka yg 1st tanya ni. Ada gak yg beli three buat hotspot tp rasa rugi plak aku nak kuar duit...hahaha dan most campsite semua wifi berbayar...rugi oo baik buat makan or beli mineral water lol



Red house germany

Khemah duk sorang ke berapa orang ? tahan ke khemah ni ?
Saya share dengan graduate medic- Nabila. Ada gak family yang duk berempat. Tapi rasanya untuk keselesaan bak kata Acha Sepriasa berdua lebih baik.  Dorang akan tunjuk cara pasang dan selalunya semua org ringan tangan tolong sebab yang paling payah nak memaku dan masuk dalam beg khemah.
Air hujan masuk dalam khemah tu dah merasa dah ...
Kalau tak pernah berkhemah amik je kabin cuma sediakan $ jelah..better book dari awal takut nanti tak available..boleh gak celup celam amik ...ada hari khemah ada hari kabin..depends budget..sepanjang tour khemah pun ada. Kabin ni ada yang ada bilik air, ada yang takde depends campsite. Ada gak takde aircond.
Tak semua campsite bg air panas free...walau summer sini air mmg sejuk weh...anyway dpt tips gak dr org lain yang pernah pegi . 1 euro = 5minit shower air panas .Isi je air panas dpt kat sink  dlm botol mineral (jgn sampai lembik plak botol) dah jimat 1euro .

The beautiful Austria

Makan  ?  Solat ?
Makan ok , makanan Malaysia ada hari makan ayam, kambing, Nasi Lemak , Nasi Goreng termasukla Maggi goreng , roti , cereal , pasta pun ada. Untuk 2 bas (80 org) ada family siap 3 gen datuk , nenek  and baby baru setahun , solo traveller mcm aku,  kenyang jugak kami makan. 5 crew yg incharge. Pinggan kena basuh sendiri yer...ni mmg ibarat camping ngan kengkawan/keluarga saling tolong menolong...
solat sebab jalan waktu summer makanya sempat lagi lah kalau hari melawat tu bila balik belum Magrib lagi sembahyangjelah kat campsite. Subuh abis around 6 am dah terang dah...Magrib between 8:30 - 9 malam.Ada gak kalau travel 5 jam dlm bas tu singgah Rest area dorg bentang giant seprah bolehlah solat.





Bas ok tak ?
Sebab solo traveller saya dapatler duk sorang  haha sebelah boleh letak barang lagi kadang2 jadi tempat sidai tuala dan baju tak kering. Bas selesa cuma dia bila on aircond tu luar summer dalam winter tp lama2 dah rasi dah.Memang banyak gak abis masa dlm bas tambah lagi bila nak ke pegi ke negara lain tu 5-6 jam gak . Tp uniknye peraturan driver dorg ni. Driver kena tido 9jam , pastu perjalanan melebih 3 jam kena ada break 45min (time nila pegi r n r) Driver kami omputeh ex army. Dalam bas ada toilet gak tp kalau takle tahan barulah pakai ,hanya untuk no1 sahaja.


Switzerland

Nak kena bawak apa ?
KC akan bagi list termasukla selipar , torchlight etc summer pun kalau berminat nak pi top of europe kenala bawak winter jacket.yg takde dlm list dan popular ialah : pengetip kuku...setbek bawak..16 hari tu 2 kali kut kena potong kuku
Oh ye Lin n family dia siap bawak bekas lagi..so kalau breakfast bole tapau yg lebih tu untuk makan lunch ke makan bila2lah.takde kelaparan...baju pun nanti bole basuh kat campsite so bawak ala kadar jelah.takyah bwk 16 baju . Aku yg tak bersopping ni bawak 140 GBP + 230 Euro .masa tu rate taklah mcm date aku post ni.Kredit kad n kad debit bawak gak untuk kecemasan. Swiss Franc tak tukar sebab nak withdraw je kat bank sana n rasanya sini mmg susah nak dpt Swiss Franc tambah lagi nak yg not kecik2 tu.
Oh btw KC sediakan air panas je...air mineral beli sendiri...mau gak 1 or 2 euro .Ada 2 campsite je kut yang sediakan paip drinking water - Venice dan Switzerland.

Anyway bila rajin akan post ikut negara yang dilawati lol ......btw happy sebab dah tick 1 bucketlist n kenal dengan ramai orang pelbagai background yang ramah tamah belaka.